CafeMom Tickers

~Followers~

23 November 2012

Bila tanggungjawap diperkatakan..

Isteri anugerah Tuhan

Sepanjang melayari hidup bersama suami, pasti ada hati terluka. Bahkan, ada isteri menjeruk rasa dengan perlakuan suami yang ada kalanya menyakitkan.

Dalam melayari hidup berdua, tidak hanya menemui yang indah saja. Hakikatnya, perjalanan hidup berdua sering menemukan pelbagai rencah kehidupan - suka, duka, pahit, manis, keliru, persengketaan, berbaik semula, pujuk rayu dan pelbagai.

Mencari suami terbaik selain mengakui hakikat yang jodoh anda dengannya, harus diteliti beberapa perkara supaya bersiap sedia menempuh apa saja cabaran mendatang. Ibarat kata pepatah, untung sabut timbul untung batu tenggelam, sebenarnya rumah tangga bagaikan satu percaturan dalam menguji kekuatan cinta anda berdua.

Sebagai isteri, anda perlu bersikap terbuka dan tidak mengharapkan hanya suami yang memacu perjalanannya sedangkan anda juga ada tanggungjawab sendiri untuk memastikan semuanya berjalan bagaikan dirancang.

Apapun, berikut adalah tanggungjawab yang seharusnya dipikul mereka yang bergelar suami:

# Sangat bertanggungjawab ke atas isteri, anak dan orang di bawah jagaannya termasuk ibu bapa yang sudah tua serta orang gaji, jika ada.

Tanggungjawab dengan takutkan Tuhan adalah lazim melazimi. Orang yang takutkan Tuhan sangat bertanggungjawab. Orang yang benar-benar bertanggungjawab adalah kerana takutkan Tuhan.

# Memberi ilmu dan didikan agama kepada isteri dan anak dengan sempurna.

# Menyediakan nafkah zahir seperti makan minum, pakaian, tempat tinggal dan kesihatan kepada isteri serta anak. Namun, dalam nafkah yang asasi itu, jika suami cuai ia boleh dituntut. Begitupun, adanya tolak ansur adalah lebih baik dan lebih utama.

# Suami tidak berkasar terhadap isteri dan anak. Selaku ketua keluarga, suami lebih utama menonjolkan sikap kasih sayang dan prihatin. Suami selaku pendidik, pendidikan hanya berjaya dengan kasih sayang dan sabar.

# Sekiranya isteri atau anak membuat salah, hendaklah diberi tunjuk ajar. Secara fitrahnya anak isteri tentulah tidak suka berbuat salah. Jika ia berlaku, ayah atau suami perlu memberi tunjuk ajar kerana kemungkinan mereka membuat salah kerana kecetekan ilmu, kurang bimbingan, terleka, terlupa serta dorongan perasaan dan nafsu.

# Suami hendaklah bertimbang rasa kepada isteri. Amat jarang, tetapi bukan tiada langsung wanita yang kuat jiwa dan akal melainkan mereka lebih didorong perasaan. Sebab itu wanita amat mudah marah, merungut, merajuk serta membebel dan situasi mereka itulah yang memerlukan suami bertimbang rasa.

# Ketika isteri kesedihan, suami hendaklah menghiburkannya. Tumpang simpati memang disuruh, tetapi jangan turut terbawa-bawa dengan kesedihan isteri.

Akibatnya akan bertambah menjadi-jadi dan berpanjangan kesedihan isteri. Kesedihan yang berpanjangan sedikit sebanyak boleh menjejaskan urusan rumah tangga. Suami perlu menghiburkan isteri dengan pelbagai cara, umpamanya bawa berjalan, makan angin dan ziarah kawan.

# Suami sentiasa memberi kerjasama terhadap isteri. Ertinya dalam urusan rumah tangga, karier dan anak, perlu mendapat kerjasama yang baik daripada suami. Jangan dibebankan sepenuhnya kepada isteri.

Secara automatik berlaku perkongsian dalam kehidupan berumah tangga.

# Suami tidak memandang kepada wanita lain. Memandang di sini ada dua maksud iaitu memandang dengan mata kasar secara lahiriah dan memandang dalam erti kata memberi perhatian atau perasaan terhadap wanita lain.

Antara hikmah larangan ini ialah supaya hati suami tertumpah kepada isterinya saja sekali gus suami tidak membandingkan wajah dan perangai isteri sendiri dengan wanita lain.

Isteri itu adalah anugerah Tuhan yang sudah menjadi ketetapan sejak azali lagi, terimalah seadanya.

# Berbincang bersama. Dalam soal masalah atau perancangan keluarga, elok dibincangkan bersama supaya terjamin memperoleh penyelesaian tepat dan memuaskan. Setiap aspek difahami bersama supaya sama-sama dapat menerimanya.

# Kejahatan, kelemahan dan kesilapan isteri tidak didedahkan kepada orang lain. Dalam kes hendak membuat aduan sekalipun, ia harus dibatasi tidak sampai mencemarkan maruah isteri.

# Sentiasa merendah diri kepada isteri atau dengan istilah lain, tawaduk. Merendah diri bukan bererti meletakkan diri hingga boleh dihina isteri. Tawaduk ertinya tidak ego, sombong dan berasa diri segala-galanya.

Perlu diingat, tiada manusia yang benar-benar sempurna dalam segala hal. Sebab itu perlu tawaduk kepada isteri kerana dalam banyak aspek, seorang suami memerlukan isteri. Banyak perkara suami tidak upaya berbuat dan bersabar seperti yang dilakukan isteri.

Tawaduk juga bermaksud berlapang dada serta boleh bahkan bersedia menerima teguran, nasihat dan ingatan daripada isteri.

# Suami perlu bertolak ansur dengan isteri dalam pelbagai aspek untuk kehidupan berdua bersama anak-anak.

# Suami sentiasa kasih kepada isteri. Fitrah semula jadi manusia lebih mudah mengasihi orang yang ada pertalian dan orang yang berjasa.

Contohnya ibu bapa mengasihi anak dan sebaliknya. Antara kedua-duanya ada pertalian. Pengikut lebih mudah mengasihi ketua atau pemimpinnya kerana pemimpin banyak berjasa, begitulah sebaliknya.

# Suami sentiasa belas kasihan terhadap isteri. Dalam kehidupan wanita moden, mereka mendakwa ada segala-galanya yang mereka perlukan. Bahkan apa saja yang mereka mahu, mereka mampu memikirkannya.

Namun sebenarnya, mereka tidak boleh menafikan fitrah semula jadi iaitu memerlukan suami sebagai tempat berlindung, mengadu, berkongsi perasaan, tempat merintih dan tempat memperoleh serta menumpahkan kasih sayang.

Ketiadaan suami dalam hidup seorang wanita, kekosongan tetap dirasai terutama perasaan kerana ia fitrah semula jadi.

21 November 2012

Bila Perempuan......




Bila sesiapa saja cakap tentang perempuan, mesti mereka akan kaitkan dengan emosional dan perasaan. Bila cakap tentang lelaki, mereka akan kaitkan dengan keegoan. Tapi tahukah mereka bahawa perempuan pun boleh jadi ego dan lelaki pun boleh jadi emosional tanpa mereka sedari? Jadi, bila perempuan tengah mengalami sesuatu perasaan, apakah yang sebenarnya mereka rasa?

Bila perempuan MERAJUK..
Perempuan takkan beritahu yang mereka sedang merajuk, lelaki itu sendiri harus kenal pasti bila pasangannya tu sedang merajuk.. Satu je perempuan mintak, bila mereka merajuk, pujuklah mereka.. Walaupun dengan pujuk menggunakan satu baris ayat sahaja, walaupun hanya cakap, "Alololo... Janganlah merajok...~", sudah mampu untuk mereka kembali kepada normal.. Bukan banyak yang mereka minta, cuma kesanggupan lelaki itu untuk merendahkan ego dan memujuk mereka..

Bila perempuan SEDIH..
Bila mereka sedih, kesedihan itu akan rasa sampai ke jiwa mereka.. Kadang-kadang tu sampaikan mereka tidak mampu untuk mengawal perasaan dan sedikit sebanyak dapat effect pasangan mereka.. Maafkan lah mereka, sebab bila mereka sedih, mereka tidak dapat tolak ke tepi kesedihan itu.. Satu je yang mereka inginkan adalah supaya pasangan mereka menanya, "Okay ke tak ni? Cuba cerita kenapa sedih macam ni.." Bukan dengan menyalahkan mereka kerana tidak pandai mengawal perasaan..

Bila perempuan MOODY..
Maafkanlah mereka kerana mereka mempunyai masa-masa tertentu yang mereka akan moody. Ketahuilah bahawa benda-benda kecil pun boleh membuatkan mereka moody.. Jangan paksa mereka untuk kembali elok, sebab sebenarnya, hanya mereka sendiri dapat membuatkan diri mereka kembali okay.. Janganlah kamu, wahai lelaki, menyalahkan mereka apabila mereka moody, dan terus-terusan marah kepada mereka.. Cubalah untuk menjadi personal therapist, dan banyak bersabar dengan mereka.. Bukan mereka minta untuk menjadi moody..

Bila perempuan MARAH..
Bila mereka marah, maafkan lah mereka.. Kerana mereka memang akan cepat melenting, dan kemungkinan besar akan mengeluarkan perkataan-perkataan yang tidak diingini.. Tapi mereka mudah untuk dipujuk apabila kemarahan itu sudah reda.. Janganlah kamu berlawan mulut dengan mereka, kerana keadaan akan bertambah buruk.. Ingatlah bahawa apa yang mereka katakan ketika mereka marah, 90% adalah tidak betul.. *hard to believe but it is a fact* Apabila mereka berbuat salah, tegur dengan elok, dan jangan berkasar dengan mereka..



Bila perempuan TERASA..
Percayalah bahawa sememangnya perempuan cepat terasa.. Jadi jagalah segala perlakuan, tutur kata kamu, kerana bila mereka terasa, mereka akan samada merajuk ataupun diam seribu bahasa.. Nampak tak kaitannya di situ? Peganglah hati mereka sebaik mungkin, nescaya mereka akan berbuat begitu juga.. Janganlah kamu berkata bukan-bukan kepada mereka, kerana mereka adalah insan yang lemah, dan perlukan kamu, wahai lelaki yang gagah perkasa, untuk membimbing, untuk menatang, untuk bawanya ke jalan yang betul..

Bila perempuan BENCI SESEORANG..
Kebencian mereka adalah lebih hebat dari kebencian seorang lelaki. Apabila mereka merasakan yang mereka tak boleh teruskan lagi dengan perilaku seseorang itu, mereka tidak akan toleh ke belakang. Walau segala pujuk rayu tidak akan dilayan. Perempuan memang cepat mengalah, tapi bila kesabaran mereka adalah pada tahap maksimum, hati mereka menjadi sekeras-keras batu. Jadi, berhati-hatilah..

Bila perempuan DIAM SERIBU BAHASA..
Perempuan akan mengambil keputusan untuk diam ketika mereka merasakan tiada gunanya bagi mereka untuk berperang mulut dengan pasangan mereka. Tiada guna bagi mereka untuk mempertahankan apa yang mereka merasakan betul, kerana mereka tahu mereka takkan didengari.. Jauh di sudut hati, mereka berasa sedih yang tak terhingga, sehinggakan tidak mampu untuk mengeluarkan kata-kata.. Risau bila mereka diam dan tidak melayan kamu.. Kerana pada masa itu, banyak perkara yang sedang ada dalam fikiran mereka..

Walaupun perempuan mempunyai pelbagai perasaan, tapi di antara kesemua perasaan ini mempunyai satu persamaan : teman setia mereka adalah air mata.. Perempuan akan menangis bila mereka sedih, menangis bila mereka terasa, dan akan menangis bila mereka sedang diam seribu bahasa.. Menangis yang paling dalam kesannya adalah menangis dalam hati. Walaupun tiada air mata yang keluar, tapi kepedihan di hati sangat terasa..

Food For Thought
"How can a woman expected to be happy with a man who insists on treating her as if she were a perfectly normal human being.."
-Oscar Wilde-

15 October 2012

Hati bunga

Rasa bebunga2 hati nak share lagu nih..


mari berjiwang2 petang2 hening ini..


13 May 2012

Chaging Status...

Setelah berzaman tak membuka blog ini..

Hari ni baru lah nak update sesikit blog ni..

Langkah pertama adalah.....

.

.

.

.

menukar Header name kepada Mrs. Faiz....

ini adalah header sebelum....


ini pula selepas...

quote pon dah bertukar...hihihihi....

its a huge changing in my status...and in  my life...

Pray for our relationship...

Thanks all yg sudi2 membaca..

Peace..


06 April 2012

Honeyymooooonnn!!!

Hello everybody....

Just nak inform je..saya kan berhoneymoon dengan En Suami tercinta...ahaks..

Kahwin dr bulan 1 lg..tp x berkesempatan lg nak berhoneymoon...

ihiks..

wait for my story then...

i akan cerita sume2 tu k..

just bg preview je kat sini dulu..


have a nice holiday everybody!!!!



03 April 2012

Tied the knot preparation....

.


.

For this wedding theres a lot of preparation been prepared. Memang banyak giler kot. Sampai ade yg tertinggal la senang citer. Tapi ni sume berkat kesabaran.

Maklumlah, orang kata kalau bertunang ni darah manis. So ade je bende nak di gaduhkan dengan encik tunang. Bende kecik pon boleh jadi gadoh.

So Now Im Trying to Remember preparation that i have made before by BIG DAY..

My first attempt to start preparing is to visit Pameran Pengantin as much as i can..Dengan cara ni baru bleh capture ape yg perlu and bleh budget kewangan yg diperlukan..

So..later on i akan ceritekan satu2 yg i buat..ok..

so stay tunes for more.. =)


Tied the knot!!!

Hello peeps...

Such a long time right..

Now its been 2 months i've been married..but yet the story blom cerita lagi..haiiishhh..

I will update soon ok..stay tunes...


29 March 2012

New, new, new and new....

Ish ish ish...

Ape nak jd ngan tuan tanah nih...habuk siap ade gajah lagi yg duduk dalam blog nih..lama betul tak hupdate ekkk...Al-maklumlah..skang dah bergelar isteri..dah duduk serumah ngan suami..tapi skang boleh la nak hupdate slalu...sebab..dh ade yg baru nih...


tu die...delivered by DHL lg..wallllaaaahhhh...

rase cam bersyukur sgt2..skang mampu miliki sendri..dgn hasil titik peluh sendri...


excited ok!!

arrive at my parents home on friday..tapi dapat ke temu on Sunday...

weeee.....mari update ape yg blom updateee....

so loonnggg peeeps!!


21 December 2011

Weddign Fever...

Another 31 days to wedding..How am i feeling?? Nervous yet heppy...*wink*

Tapi dalam kepala ni macam-macam lagi kena pikir sebenarnya..

Booking segala tuk ceremony nnt dah settle dh sume..

Tapi duit je x berape nak settle nih..haishhh..

Banyak tol nak guna duit..poning kepala mak cik..

Tapi saya percaya segala perancangan yang di redhai Allah, InsyaAllah akan berjalan lancar.

Pry for the best..

Finger cross..



28 November 2011

twilight Malaysia...

.


.


aduuhaiii..betapa kecewa nye jika anda adalah DIE HARD fan yg sgt curious nak tau bile novel di buku kan...sbb dah tau ape cerite cuma nak feel lagi bila tgk movie nya..tp bila smpai wayang kat Malaysia ade je kena potong...rase nye sume dah adult kot..bukan tunjuk bulat2 dorg wat pe..kasi feel jer pon..tu pon nak kena potong ker?? pastu tang KLIMAX pon nak potong..ape rase tgk cite cam tuh..bila tgk secara HARAM kat internet download free tau plak marah..adooyyaiii...xtgk wayang kate x sokong org wat cerita..tapi bila tgk xpuas hati plak..

fikir-fikirkan lah...




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails